Κι ενώ το 2014 βρίσκεται στην εκπνοή, εμείς συνεχίζουμε την αναζήτηση των πιο σημαντικών στιγμών της χρονιάς!
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το 2014 ήταν μια χρονιά γεμάτη σπουδαία γεγονότα, καινοτομίες, αγώνες και μάχες για την ανθρωπότητα. Από το σημαντικό αγώνα για δικαιώματα των γυναικών στο ALS ice bucket challenge, απ΄το ISIS στην επιδημία του ιού Ebola και όχι μόνο. Μια ακόμη γεμάτη χρονιά. Κρατάμε λοιπόν τα εξής:
- «I Can’t Breathe!» — Eric Garner: Και να σας θυμίσουμε ότι ο Garner πέθανε στις 17 Ιουλίου, όταν αστυνομικός του τμήματος της Νέας Υόρκης είχε εγκλωβίσει σε μία του λαβή τον νεαρό, ο οποίος μετά από 11 φορές που διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, έπεσε αναίσθητος και έχασε τη ζωή του. Το «I Can” t Breathe» έγινε το σύνθημα σε πολλές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν για την αστυνομική βία.
- «No matter where you’re from, your dreams are valid.» — Lupita Nyong’O: Η ταλαντούχα ηθοποιός απέσπασε το Oscar Β” Γυναικείου Ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία 12 Years a Slave, θυμίζοντας σ΄όλους μας πως τα όνειρα δεν γνωρίζουν από σύνορα.
- «RIP», παρόλο που δεν πρόκειται για κάποιο «quote» θεωρήσαμε σωστό να συμπεριφερθεί, καθώς ειπώθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου μιας και είχαμε πολλές απώλειες από σημαντικούς ανθρώπους. Τη χρονιά αυτή έφυγαν οι Maya Angelou, Philip Seymour Hoffman, Robin Williams, Joan Rivers, Lauren Bacall, Elaine Stritch, Mike Nichols, Shirley Temple, Mickey Rooney, Peaches Geldof, Maria von Trapp, John Henson, Diem Brown, Brittany Maynard.
- #YesAllWomen: O 22χρονος Elliot Rodger με ψυχολογικά προβλήματα σκότωσε έξι ανθρώπους στη πανεπιστημιούπολη της Santa Barbara και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα του στο διαδίκτυο ο δράστης εξέφραζε τα παράπονά του για τη μοναξιά του και για την απόρριψη που δεχόταν από γυναίκες. Μία ημέρα πριν την επίθεση σε βίντεο που ανέβασε προειδοποιούσε για τη σφαγή που θα ακολουθούσε και απειλούσε ότι θα σκοτώσει όποια ξανθιά τον έχει απορρίψει. Τα υβριστικά σχόλια του δημιούργησαν πλήθος αντιδράσεων με τις περισσότερες από αυτές να διοχετεύονται στο Twitter υπό το hashtag YesAllWomen. Σε μερικά από αυτά γυναίκες μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες βίας, ενώ σε άλλα εκφράζονται οι φόβοι, οι ανασφάλειες και ο σεξισμός που δέχονται. Ακόμα και αν τα περισσότερα tweets δεν αναφέρονται άμεσα και δεν σχετίζονται με τις δολοφονίες της Santa Barbara, το εν λόγω hashtag φαίνεται ότι εκφράζει με τον καλύτερο και τον πιο ηχηρό τρόπο τον ρατσισμό που δέχονται οι γυναίκες. Βέβαια, στον αντίποδα και προς υπεράσπιση των αντρών που δε φέρουν τέτοιου είδους πεποιθήσεις και συμπεριφορές παρουσιάζονται στο διαδίκτυο μηνύματα υπό το hashtag NotAllMen.
Σαφώς και υπάρχουν πολλά ακόμη σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν το 2014, όπως οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή του από μέλη του ISIS, τα θύματα του ιού Έμπολα αλλά και πολλά ακόμη δυσάρεστα και μη γεγονότα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου