menu

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Η μουσική είναι μέσο έκφρασης της ανθρώπινης ταυτότητας


Γιατί οι φίλοι σας ακούν την ίδια μουσική με εσάς;


Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο που η μουσική επηρεάζει την κοινωνική ζωή των ανθρώπων.


Μέσα από έρευνες και πειράματα προσπαθούν να επιβεβαιώσουν το προφανές, ότι δηλαδή η μουσική αποτελεί ένα μέσο έκφρασης της ανθρώπινης ταυτότητας.
Πιο συγκεκριμένα, σε μια έρευνα που έγινε το 2007, οι ερευνητές συγκέντρωσαν άγνωστα μεταξύ τους άτομα σε ένα chat room, με μοναδική οδηγία να γνωριστούν μεταξύ τους.

Αφού οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα, αποδείχτηκε ότι το πιο κοινό θέμα συζήτησης ανάμεσα τους ήταν οι μουσικές τους προτιμήσεις.
Όπως εξηγεί και ο ψυχολόγος Petr Janata, από το Πανεπιστήμιο UC Davis της 

Καλιφόρνια, «υπάρχει πολύ μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στον τύπο της μουσικής που αρέσει σε κάποιον και στην προσωπικότητά του».

Σε άλλες έρευνες έχει ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των διαφόρων μουσικών ειδών και, όπως φάνηκε, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των στερεοτύπων των κατηγοριών για τους ακροατές του κάθε μουσικού είδους.

Το 2011 μια ομάδα επιστημόνων θέλησε να διαπιστώσει αν όντως η μουσική μπορούσε να συγκεντρώσει ανθρώπους με τις ίδιες αρχές.

Εξετάζοντας παράγοντες όπως η ηλικία και οι σπουδές, οι ερευνητές βρήκαν ότι είδη όπως η ροκ, το χιπ-χοπ και άλλες δυτικές μουσικές έτειναν να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και να είναι κοινωνικά πιο κοντά το ένα στο άλλο, επιβεβαιώνοντας ότι οι άνθρωποι έχουν τη μουσική σαν ένα από τα βασικά τους κριτήρια προκειμένου να κάνουν φιλίες.

Φυσικά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο θέμα, όμως αναμφίβολα διαπιστώνεται πως η μουσική ασκεί ισχυρή δύναμη στη ζωή μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Organic House Music Mix May 2024

 

Popular Posts