menu

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Το «Nammos» πάει Νέα Υόρκη

 Το «Nammos» πάει Νέα Υόρκη

Μια απρόσμενη επίσκεψη κι ένα τυχαίο περιστατικό πριν από περίπου 6 χρόνια ήταν εκείνα που οδήγησαν στο υπερατλαντικό άνοιγμα του τοπ παραθαλάσσιου μπαρ-εστιατορίου «Nammos» της Μυκόνου.



Τον Αύγουστο του 2008, την εποχή… που ούτε ένα γκρίζο συννεφάκι δεν σκιάζει τη λιακάδα μιας έστω φαινομενικής ευμάρειας, στον κόλπο της Ψαρούς δεν πέφτει καρφίτσα. 

Στις ξύλινες ξαπλώστρες του «Nammos» με τα παχιά στρώματα γίνεται το αδιαχώρητο – κι ας χρειαζόταν τότε να πληρώσεις έως και 3.000 ευρώ τη σεζόν προκειμένου να έχεις το προνόμιο να βρίσκεσαι στις πρώτες σειρές, πάνω στο κύμα. Λεπτομέρειες, όμως, μπροστά στη ματαιοδοξία του φαίνεσθαι για όποιον ήθελε να συμπεριλάβει στο κοσμικό βιογραφικό του τη διάσημη εμπειρία των υπηρεσιών του «Nammos», εκείνων που το εκτόξευσαν στην κορυφή των καλοκαιρινών προορισμών του Έλληνα τότε – και όλων των φυλών του πλανήτη σήμερα.

Μέσα σε όλη αυτή τη συνήθη για το μέρος κοσμοσυρροή, ένας ώριμος άνδρας, άγνωστος στους Έλληνες θαμώνες αλλά πολύ γνωστός στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, μαζί με τη σύζυγό του προσπαθούν να προσεγγίσουν τον χώρο του εστιατορίου. Κάτι που θυμίζει mission impossible για όποιον δεν έχει ιδέα τι εστί «Nammos» τα αυγουστιάτικα απογεύματα και δεν έχει φροντίσει να κάνει εγκαίρως κράτηση – όποιο κι αν είναι το βάρος του επωνύμου του. 

Το ονοματεπώνυμό του, Χάρης Πουλακάκος, αν και άσημο στα καθ’ ημάς, αρκεί να το αναζητήσει κάποιος στο Google με λατινικούς χαρακτήρες για να αντιληφθεί την επιχειρηματική του βαρύτητα: ιδιοκτήτης 26 εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, σε θέσεις-κλειδιά της μητρόπολης των μητροπόλεων. 

Λόγος βέβαια διόλου αρκετός για να εξασφαλίσει τραπέζι αφού λίγο πριν τη δύση στο εστιατόριο του «Nammos» δεν υπάρχει διαθέσιμη ούτε καρέκλα. Το γεγονός, αντί να τον απογοητεύσει, τον εξιτάρει και κεντρίζει την περιέργειά του. Επιστρέφει αποφασισμένος το επόμενο μεσημέρι έχοντας φροντίσει ωστόσο να κάνει κράτηση από την προηγουμένη. 

Παραγγέλνει, δοκιμάζει, απολαμβάνει. «Εδώ θα κάνουμε τον γάμο του Πέτρου (σ.σ.: ο γιος του)», αποφαίνεται ενώ ακόμα δεν έχει σερβιριστεί το επιδόρπιο. Η σύζυγός του δείχνει να συμφωνεί. Φεύγοντας θα πάρει μαζί του και μια κάρτα του μαγαζιού. Λίγους μήνες αργότερα, μέσα στον χειμώνα, θα επικοινωνήσει και θα αφήσει μήνυμα στον τηλεφωνητή του εστιατορίου. «Είμαι ο τάδε, τηλεφωνώ από Νέα Υόρκη, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου το συντομότερο δυνατό». Ο ένας εκ των τριών ιδιοκτητών της επιχείρησης «Nammos», ο Αιγύπτιος σεφ Σάμι Ιμπραήμ, θα ανταποκριθεί στο μήνυμα.

Ο Σάμι Ιμπραήμ γνώρισε τον Χάρη Πουλακάκο στο «Nammos» το 2008 και τέσσερα χρόνια αργότερα έδωσαν τα χέρια για να φέρουν τη Μύκονο στην καρδιά του Μανχάταν «Θέλω να κάνω τον γάμο του γιου μου τον Απρίλη», θα του εξηγήσει ο Έλληνοαμερικανός επιχειρηματίας. «Θα είμαστε περίπου 140 άτομα». Το κόστος δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα, καθώς ο επιχειρηματίας δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να συζητήσει την τιμή. Συμφωνεί αμέσως και δεν συζητά ούτε για το μενού λέγοντας ότι αυτές οι λεπτομέρειες θα τακτοποιηθούν μία βδομάδα πριν από τον γάμο όταν θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Μοναδική παράκληση, να φέρει εκείνος μερικές δεκάδες μπουκάλια εκλεκτά κρασιά από την κάβα των 10 εκατ. δολαρίων που διαθέτει στα εστιατόριά του.

Το γαμήλιο πάρτι θα πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και οι καλεσμένοι θα φύγουν από το νησί ενθουσιασμένοι. Ο Σάμι Ιμπραήμ θα επιστρέψει μάλιστα 10.000 ευρώ στον Χάρη Πουλακάκο, με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που ο τελευταίος είχε φέρει το κρασί και οι καλεσμένοι που παρευρέθησαν ήταν τελικά λιγότεροι από 140 δεν θα έπρεπε να πληρώσει το αρχικά συμφωνηθέν ποσό. Η κίνηση εντυπωσίασε τον Έλληνοαμερικανό επιχειρηματία και την εκτίμησε δεόντως.
Οι δυο τους θα κρατήσουν τακτική επαφή και τέσσερα χρόνια αργότερα ο Αιγύπτιος μέτοχος του «Nammos» θα δεχτεί νέο μήνυμα στον τηλεφωνητή του: «Σε θέλω στη Νέα Υόρκη το συντομότερο, να συζητήσουμε για μπιζνες».
Την 1η Αυγούστου 2012 ο Σάμι Ιμπραήμ βρίσκεται στα γραφεία της εταιρείας του κ. Πουλακάκου. Η συζήτησή τους θα είναι σύντομη, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα. «Θέλω να κάνουμε ένα “Nammos” εδώ. Εγώ βάζω τον χώρο και εσείς το μάνατζμεντ». Του δείχνει μάλιστα και το κτίριο στην οροφή του οποίου σκοπεύει να φιλοξενήσει το μυκονιάτικο εστιατόριο. 

Είναι το Battery Maritime Building το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του Μανχάταν, στο τέλος της 10 South Street, λίγα τετράγωνα νότια της Wall Street, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της οικονομίας της Αμερικής. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που αποτελεί αφετηρία για τα πλοία που μπαρκάρουν από τη Νέα Υόρκη, ενώ απ’ όλες τις πλευρές του βλέπει στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Ο Σάμι Ιμπραήμ ενθουσιάζεται. Το ίδιο και οι συνέταιροί του Ζαννής Φραντζέσκος και Κωνσταντής Κουσαθανάς. Μία ακόμα από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ότι ένας από τους τρεις θα πρέπει τον χειμώνα να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Το deal ολοκληρώνεται και ο Αιγύπτιος σεφ προσκαλείται στο πάρτι του κ. Πουλακάκου με αφορμή την εκμίσθωση του Battery Maritime Building από το αμερικανικό κράτος για 99 χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά για τα 60ά γενέθλια στην απαράμιλλη Diana Krall!🎶

Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά για τα 60ά γενέθλια στην απαράμιλλη Diana Krall!🎶 Γνωστή για τα ομαλά φωνητικά της και το αριστοτεχνικό τζαζ πιάνο τ...

Popular Posts