menu

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η Μουσική γιορτάζει και φέτος...

 


Φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ξεκίνησε νωρίς με το ερώτημα «τι είναι για σένα η μουσική;». Για 4 ημέρες σε 36 πόλεις και σε 137 σημεία εκδηλώσεων θα γίνει μια προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα, με τι άλλο; Με νότες!

Πιο συγκεκριμένα, αυτές τις 4 ημέρες θα συμβούν 186 εκδηλώσεις και θα παρελάσουν συνολικά: 303 σχήματα, 70 Djs, 47 μουσικά σύνολα, 21 φιλαρμονικές ορχήστρες και χορωδίες, 18 χορευτικές ομάδες, 3 συμφωνικές ορχήστρες και 31 παράλληλες δράσεις με εργαστήρια-σεμινάρια.

Και επειδή η περίσταση των 15 χρόνων είναι ειδική, για πρώτη φορά οργανώθηκε η δημιουργία μιας μεγάλης τριήμερης μουσικής σκηνής στην Παραλία Μοσχάτου (έναντι ΣΕΦ). Ειδικά το Σάββατο 21η Ιουνίου δε θα υπάρχει ωράριο, με πάρτι ως το πρωί δίπλα στη θάλασσα παρέα με ονόματα όπως οι RSN & Esterina, DUSK, Koza Mostra, Μιχάλης Δέλτα, Mikro και Marsheaux.

Η ιστορία

Η Γιορτή της Μουσικής ξεκίνησε από την Γαλλία το 1982 τη συμβολική ημερομηνία του θερινού ηλιοστάσιου της 21ης Ιουνίου, με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού Jack Lang. Ο σκοπός ήταν να βγουν «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους» και πράγματι πέτυχε. Την επόμενη χρονιά η Γιορτή της Μουσικής συσπείρωσε 200 χιλιάδες επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους που κατέκλυσαν κάθε υπαίθριο χώρο γεμίζοντας όλη τη χώρα με κλασσικούς, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονικούς και παραδοσιακούς ήχους. Το 1985 έγινε εξαγώγιμο προϊόν και με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη η Αθήνα που ήταν τότε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης έγινε η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Το 1995 οι εκδηλώσεις επεκτάθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Σήμερα πραγματοποιούνται χιλιάδες δωρεάν συναυλίες με 800 χιλιάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να γεμίζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και αίθουσες σε όλη την ήπειρο διαδίδοντας το ενωτικό μήνυμα της μουσικής. Ο θεσμός ήρθε στην Ελλάδα το 1999 και έκτοτε καθιερώθηκε και χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται και σε νέες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts