menu

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΤΕΧΝΗ : Στο κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος




ΤΕΧΝΗ : Ένας καθολικός άνθρωπος στο κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην οδό Πειραιώς. Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Λεονάρντο ντα Βίντσι: O Άνθρωπος, O Εφευρέτης, H Ιδιοφυΐα», περιλαμβάνει όλα τα σχέδια και τα έργα του κατά πολλούς Homo Universalis, του «Ντα Βίντσι του υπερθετικού βαθμού», όπως επισημαίνει ο βιογράφος του μεγάλου δημιουργού της αναγέννησης, Τσάρλς Νίκολ.
Ιπτάμενες μηχανές, αλεξίπτωτα, πολεμικές μηχανές (τανκς, κανόνια, καταπέλτες), τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου και ποδηλάτου, ελικόπτερα, κατασκευές, που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη, είναι ορισμένα μόνο από τα 40 και πλέον τρισδιάστατα μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών που έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης, σε μια έκταση 600 τ.μ.
Όλα τα εκθέματα αποτελούν προϊόν ανακατασκευής υπό κλίμακα από ένα παραδοσιακό οικογενειακό εργαστήριο στη Φλωρεντία, με βάση τις σημειώσεις του μεγάλου δημιουργού. Οι πρώτες ύλες, αυθεντικές, αποδίδουν με ακρίβεια τα υλικά της εποχής του αναγεννησιακού καλλιτέχνη : Ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και σχοινιά.
Φυσικά από μία τέτοια έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ζωγραφικά αριστουργήματα του Ντα Βίντσι, που ουκ ολίγες φορές έχουν συνδυαστεί με «θεωρίες συνωμοσίας» : Η Μόνα Λίζα, με τα σύμβολα στο βλέμμα της και ο Μυστικός Δείπνος με την καλά κρυμμένη κατά πολλούς Μαρία Μαγδαληνή δίπλα στην μορφή του Ιησού, είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Moby - Almost Home (with Damien Jurado)

 

Popular Posts