menu

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Οι ψυχρές ξανθιές του Χίτσκοκ...

Είναι γνωστό πως ο μετρ του σασπένς, Άλφρεντ Χίτσκοκ, πάντα αναζητούσε μια ακόμα από εκείνες τις απρόσιτες και ψυχρές ξανθιές, με την υφέρπουσα αλλά διάχυτη σεξουαλικότητα, καλά κρυμμένη κάτω από ένα προσωπείο καθωσπρεπισμού. Έτσι, όλες οι πρωταγωνίστριες του φαίνεται να αναπαρήγαγαν τον αγαπημένο του τύπο, συμπεριλαμβανομένων των διασήμων Γκρέις Κέλι, Ίνγκριντ Μπέρκμαν και Κιμ Νόβακ.

Με αφορμή την ταινία «Χίτσκοκ», που προβάλλεται στις αίθουσες, το Home Cinema επανέρχεται με ένα ακόμη αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη.

Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τις «ψυχρές χιτσκοκικές ξανθιές», όπως τις αποκαλεί η ηθοποιός Εύα Μαρί Σέντ. Η ίδια έχει πει για τον Χίτσκοκ:
«Υπήρξαν έξι «χιτσκοκικές» ξανθιές, σαν να ήμασταν παντρεμένες με τον ίδιο άντρα σε διαφορετικούς χρόνους. Η καθεμιά από εμάς είχε τη δική της άποψη γι΄ αυτόν, βρισκόταν σε διαφορετική φάση της ζωής της, είχε άλλη ηλικία, ενώ κάποιες ήταν παντρεμένες και κάποιες όχι».

Μαντλέιν Κάρολ



Η Αγγλίδα Μαντλέιν Κάρολ (Edith Madeleine Carroll) γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1987 στην Ισπανία.
Ήταν η πρώτη «παγωμένη ξανθιά» του Άλφρεντ Χίτσκοκ και μια από τις υψηλότερα αμειβόμενες ηθοποιούς του Χόλιγουντ για την εποχή της.



Η ταινία «Τα 39 Σκαλοπάτια» γυρισμένη το 1935 και βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζόν Μπούτσαν (John Buchan) ανέδειξε την Μαντλέιν Κάρολ σε διεθνή σταρ.
Ο Χίτσκοκ έβαλε τη Μαντλέιν να συμπρωταγωνιστήσει με τον Ρόμπερτ Ντόνατ (Robert Donat) δεμένοι με ένα ζευγάρι χειροπέδες στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Δεν ήταν κάτι εύκολο, ο σκηνοθέτης τούς έβαζε να είναι δεμένοι για αρκετές ώρες, αλλά αυτή η καταναγκαστική παρέα, είχε ως αποτέλεσμα να βγουν κάποιες αστείες σκηνές πολύ πιο πειστικές.

Τζόαν Φοντέιν


Η Τζόαν Φοντέιν (Joan Fontaine), γεννημένη στις 22 Οκτωβρίου του 1917, στο Τόκυο, από Βρετανούς γονείς. Είναι Βρετανίδα ηθοποιός και Αμερικανίδα υπήκοος από το 1943. Έγινε γνωστή από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Ρεβέκκα» μαζί με τον Λόρενς Ολίβιε το 1940, ενώ ένα χρόνο μετά πρωταγωνίστησε και πάλι στην ταινία «Υποψίες». Για την ερμηνεία της αυτή βραβεύτηκε με Όσκαρ και είναι η μοναδική ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ για πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία του Χίτσκοκ.


Άλλες αξιομνημόνευτες ταινίες της είναι οι «Γυναίκες» το 1939, «Ο Πύργος του Πόνου» το 1943 και «Το γράμμα μιας άγνωστης» το 1948 του Μαξ Όφιλς, ενώ άλλοι σπουδαίοι σκηνοθέτες που συνεργάστηκε είναι οι: Μπίλι Γουάιλντερ, Φριτς Λανγκ και Ρόμπερτ Ρόσεν.

Ίνγκριντ Μπέρκμαν


Η γοητευτική Ίνγκριντ Μπέρκμαν γεννήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας στις 29 Αυγούστου του 1915 και πέθανε στο Τσέλσι της Αγγλίας, ακριβώς 67 χρόνια μετά τη μέρα των γενεθλίων της, στις 29 Αυγούστου του 1982.
Κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής της καριέρας βραβεύτηκε με τρία Όσκαρ και δύο Έμμυ. Το «Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου» την έχει κατατάξει τέταρτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.


Ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσσελίνι, τον οποίο ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα όταν ήταν στην Ιταλία για τα γυρίσματα της ταινίας «Στρόμπολι» το 1949. Για χάρη του άφησε τον σύζυγό της, Πήτερ Λίντστορμ και την κόρη της Πία.

Η ταινία «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1954, είναι βασισμένη στην περίφημη ερωτική σχέση της Μπέρκμαν με τον φωτογράφο Ρόμπερτ Κάπα.


Η τελευταία συνάντηση της Μπέρκμαν με τον Χίτσκοκ ήταν λίγο πριν πεθάνει. Και οι δυο έπασχαν από καρκίνο και ενώ αυτός ήταν τρομοκρατημένος από τον επικείμενο θάνατό του, αυτή του είπε «Μα και βέβαια θα πεθάνεις κάποια στιγμή Χίτς, όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή» Η ίδια ανέφερε πως το σχόλιό της αυτό φάνηκε να τον γαληνεύει, ήταν ένα γλυκόπικρο αντίο. Ο Χίτσκοκ πέθανε το 1980 και η Μπέρκμαν τον ακολούθησε δύο χρόνια μετά.


Συνεργάστηκε με τον Χίτσκοκ σε τρεις ταινίες «Νύχτα Αγωνίας» (Spellbound 1945), «Υπόθεσις Νοτόριους» (Notorious 1946), και «Στον Αστερισμό του Αιγόκερω» (Under Capricorn 1949).

Γκρέις Κέλι


Η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός, Γκρέις Πατρίτσια Κέλι, γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1929 στη Φιλαδέλφια της Πενσιλβάνια. Ονομάστηκε Γκρέις προς τιμήν της αδικοχαμένης, σε νεαρή ηλικία, αδερφής της μητέρας της.

Από μικρή η Κέλι ονειρευόταν να κάνει καριέρα στο θέατρο.

Η Κέλι εργάστηκε συνολικά έξι χρόνια στο Χόλιγουντ και γύρισε συνολικά μόνο ένδεκα ταινίες, εντούτοις κατατάσσεται στις πιο πολυαγαπημένες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ.


Συνεργάστηκε τρεις φορές με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ για τις ταινίες «Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως» (1954) που την ανέδειξε σε σταρ, «Σιωπηλός Μάρτυς» (1954), και «Το κυνήγι του κλέφτη» (1955) και κέρδισε το Όσκαρ το 1954 για την ταινία «Η χωριατοπούλα». Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 13η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.


Το 1956 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ' του Μονακό, μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Καρολίνα, τον πρίγκηπα Αλβέρτο και την πριγκίπισσα Στεφανί.

Η πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι πέθανε το 1982, ενώ επέστρεφε οδικώς μαζί με τη μικρή της κόρη Στεφανί, από το εξοχικό τους στην επαρχία, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά το οποίο έχασε τις αισθήσεις της και έριξε το αυτοκίνητο στο γκρεμό. Την κηδεία της παρακολούθησαν, από την τηλεόραση, πάνω από 100 εκατομμύρια θεατές.


Για τον Χίτσκοκ έχει πει:

«Ο κύριος Χίτσκοκ μου δίδαξε σινεμά, χάρη σε αυτόν έμαθα πως οι σκηνές φόνου γυρίζονται σαν ερωτικές, ενώ οι ερωτικές σαν σκηνές φόνου».

Κιμ Νόβακ


Η Κιμ Νόβακ (Marilyn Pauline Novak) γεννήθηκε στο Σικάγο το 1933. Από μικρή όπως έχει παραδεχτεί δεν της άρεσε να της λένε τι και πότε να κάνει κάτι. Ξεκίνησε από το χώρο του μόντελινγκ, στην πορεία κέρδισε μια υποτροφία σε μια σχολή μοντέλων και στη συνέχεια πήγε στο Λος Άντζελες να δοκιμάσει την τύχη της.


Δεν άργησε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο και το 1945 την βρίσκουμε να συμπρωταγωνιστεί με τον Τζέιμς Στιούαρτ στην αστυνομική ταινία μυστηρίου «Δεσμώτης του Ιλίγγου». Η «Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης» την χαρακτήρισε ως η καλύτερη ταινία, στην οποία ο Χίτσκοκ στήνει ένα παιχνίδι, μέσα από την αντιπαράθεση της υποκειμενικότητας και της αντικειμενικότητας.

Η ίδια έχει πει για τον Άλφρεντ Χίτσκοκ:

«Σε αντίθεση με ότι είχα ακούσει για Άλφρεντ Χίτσκοκ, μου άφησε πολλές φορές το ελεύθερο να αποδώσω το ρόλο όπως ήθελα».


«Έχω μια ερώτηση για την κάθε απάντηση που μου δίνεται. Μπορεί να μοιάζω σε αυτό με τον Χίτσκοκ ή απλά να έχω επηρεαστεί από αυτόν. Πιστεύω πάντως ότι η ζωή θα έπρεπε να είναι έτσι».

«Ένα από τα πράγματα που αγάπησα στον Άλφρεντ Χιτσκοκ είναι το γεγονός ότι στις ταινίες του άφηνε πολλές φορές στοιχεία της εξέλιξης στη διακριτική ευχέρεια της φαντασίας των θεατών».

Εύα Μαρί Σέντ


Η Ευα Μαρί Σέντ (Eva Marie Saint) έχει ερμηνεύσει δύο από τους πιο διάσημους γυναικείους ρόλους στην ιστορία του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσι το 1924. Το 1946 αποφοίτησε από το «Bowling Green State University» και πέρασε τα πρώτα επτά χρόνια της καριέρα στη «Χρυσή Εποχή» της τηλεόρασης.


Σε ηλικία 30 ετών, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ηλία Καζάν ως Edie Doyle στο πλευρό του Μάρλον Μπράντο στο «Το Λιμάνι της Αγωνίας» το 1954. Για την ερμηνεία της αυτή βραβεύτηκε με Όσκαρ «Best Actress in a Supporting Role».


Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε πει για την ίδια: «Δεν θέλω να πας πίσω, δεν θέλω να βυθιστείς και να βουλιάξεις σε ταινίες, στις οποίες πλένεις πιάτα με μια μονότονη ποδιά. Το κοινό θέλει να δει τις κορυφαίες κυρίες καλά ντυμένες. Και η ίδια σχολιάζει «Με είδε όπως δεν με είχαν δει άλλοι…»

Η ίδια έχει πει για τον Άλφρεντ Χίτσκοκ:


«Η ταινία «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων» (1959) ήταν μία λαμπρή στιγμή της καριέρας μου, η συνεργασία μας κυμαινόταν σε ένα πλαίσιο απόλυτου σεβασμού, ζεστασιάς, φιλικότητας και χιούμορ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από Sting, Bryan Adams και Rod Stewart, μια παρέα με τα τραγούδια της...

                                                 Sting, Bryan Adams, Rod Stewart                                                      Sting ...

Popular Posts