menu

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Kurt Donald Cobain (Κερτ Κομπέιν) The Nirvana...

20 Φεβρουαρίου 1967 - 5 Απριλίου 1994
Ο ηγέτης των Nirvana, ο συνθέτης και τραγουδιστής του γκρουπ που συνέδεσε το όνομά του με την grunge σκηνή του Σιάτλ, χάθηκε νωρίς μέσα στα πάθη του!


Ο Αμερικανός συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος των Νιρβάνα, Κερτ Κομπέιν (Kurt Donald Cobain, γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 και πέθανε στις 5 Απριλίου 1994.
Το γκρουπ σχηματίστηκε το 1987, από τον Κομπέιν και τον Krist Novoselic, συνδέοντας το όνομά του με την ανερχόμενη σκηνή του grunge στο Σιάτλ.

 "Smells Like Teen Spirit"

Το 1991, το τραγούδι των Nirvana "Smells Like Teen Spirit" από τον δίσκο "Nevermind" είχε τεράστια και καταλυτική επίδραση στην απομάκρυνση της ροκ μουσικής από τα κυρίαρχα είδη της δεκαετίας του 1980, καθώς και στην ανάδειξη του grunge και της εναλλακτικής ροκ σκηνής.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δε, χαρακτήρισαν το τραγούδι "ύμνo" μιας ολόκληρης γενιάς και ο ίδιος ο Κομπέιν θεωρήθηκε εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Generation X, ενώ το 1993, ο εκδότης του περιοδικού Rolling Stone, David Fricke, τον χαρακτήρισε "Τζον Λένον" του grunge.

Τα παιδικά χρόνια

Ο Κομπέιν επηρεάστηκε βαθειά από το χωρισμό των γονιών του, στην ηλικία των 8 ετών, και ο ίδιος έλεγε πως ένιωθε ντροπή για το γεγονός ότι δεν ανήκε σε μια κλασική οικογένεια, απλώς πηγαινοερχόταν από τον έναν γονιό στον άλλον, από τους οποίους δεν έτυχε και ιδιαίτερα καλής μεταχείρισης.
Μάλιστα όταν η μητέρα του τον έδιωξε από το σπίτι, ζούσε κάτω από μια γέφυρα, απ' όπου και εμπνεύστηκε το τραγούδι "Something in the Way", το οποίο συμπεριελήφθη στο άλμπουμ Nevermind.
Την πρώτη του κιθάρα απέκτησε σε ηλικία 14 ετών, ξεκινώντας έτσι να εξασκείται σε κομμάτια όπως το "Back in Black" των AC/DC και το "My Best Friend's Girl" των The Cars. Σύντομα όμως άρχισε να δουλεύει πάνω σε δικά του τραγούδια.
Γνωρίζοντας τον Krist Novoselic η προσπάθειά του να τον πείσει να δημιουργήσουν μαζί ένα συγκρότημα έφερε ως αποτέλεσμα μια συνεργασία με τους καλύτερους ντράμερ της εποχής μέχρι να καταλήξουν στον Ντέιβ Γκρολ, με τον οποίο κυκλοφόρησαν το πρώτο επιτυχημένο τους άλμπουμ το Nevermind.

Ο έρωτας

Ο έρωτάς του με την Κόρτνεϊ Λαβ (Courtney Love), αρχηγό του συγκροτήματος Hole, απασχόλησε πολύ τα ΜΜΕ. Λέγεται δε, πως η Κόρτνεϊ είδε για πρώτη φορά τον Κομπέιν να τραγουδάει σε ένα σόου το 1989 στο Πόρτλανντ του Όρεγκον, όπου και μίλησαν για πολύ λίγο, ενώ επίσημα συστήθηκαν σε συναυλία στο Λος Άντζελες το Μάιο του 1991 και ο έρωτάς τους υπήρξε κεραυνοβόλος και αμοιβαίος, κάνοντάς τους πλέον ζευγάρι και δηλώντας συχνά πόσο ευτυχισμένοι ήταν.
Ο γάμος τους έγινε στη Χαβάη το 1992, ενώ η Λαβ ήταν έγκυος στην κόρη τους Frances Bean Cobain.
Ο ίδιος ο Κερτ δήλωνε ότι ήταν πολύ ευτυχισμένος με την Λαβ, αλλά τα υπόλοιπα μέλη των Nirvana δεν την πολυσυμπαθούσαν, λέγοντας πως τον χρησιμοποιούσε για γίνει η ίδια διάσημη.

Τα κους κους

To 1992, σε ένα άρθρο του Vanity Fair, η Λαβ παραδέχτηκε πως έπαιρνε ηρωίνη όταν ήταν έγκυος. Η Λαβ υποστήριξε πως το Vαnity Fair είχε διαστρεβλώσει τα λόγια της, αλλά αυτή της η ομολογία προκάλεσε αντιπαράθεση για το ζευγάρι. Καθώς ο έρωτας του Κομπέιν και της Λαβ τραβούσε πάντα την προσοχή των ΜΜΕ, το ζευγάρι βρέθηκε κυνηγημένο από τους δημοσιογράφους των κουτσομπολίστικων εντύπων αφού δημοσιεύτηκε το άρθρο και πολλοί επιθυμούσαν να μάθουν αν η Φράνσις γεννήθηκε εθισμένη στα ναρκωτικά. Το τμήμα για τη φροντίδα των παιδιών του Λος Άντζελες πήγε τους Κομπέιν στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η χρήση ναρκωτικών του ζευγαριού, τους έκανε ακατάλληλους για γονείς. Τους αφαιρέθηκε από το δικαστήριο η επιμέλεια της μόλις δύο εβδομάδων Frances Bean Cobain και δόθηκε στην αδερφή της Κόρτνεϊ, την Jamie, για αρκετές εβδομάδες, μέχρι που το ζευγάρι κέρδισε τελικά την επιμέλεια.

Οι ουσίες
Η πρώτη του εμπειρία με τα ναρκωτικά ήταν όταν το 1980, όταν σε ηλικία 13 ετών πήρε μαριχουάνα, ενώ η πρώτη εμπειρία του με την ηρωίνη ήταν το 1986, όταν του χορηγήθηκε από τον τοπικό έμπορο ναρκωτικών στην Τακόμα, της Ουάσινγκτον, που πριν από αυτό του χορηγούσε Percodan.
Το 1992, κάνει την πρώτη του προσπάθεια να αποτοξινωθεί, λίγο μετά αφού έμαθε πως αυτός και η Λαβ θα γίνονταν γονείς. Πριν από μία συναυλία στο New Music Seminar στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 1993, πήρε υπερβολική δόση ηρωίνης και αντί να καλέσει ασθενοφόρο, η Λαβ έκανε στον Κομπέιν μια ένεση Narcan, που είχε αποκτήσει παράνομα, για να τον συνεφέρει. Ο Κομπέιν εκείνο το βράδυ έπαιξε με τους Nirvana, χωρίς κανείς να καταλάβει τι είχε συμβεί.

Προκαλώντας το τέλος...

Μετά από μια συναυλία στο Μόναχο της Γερμανίας, την 1η Μαρτίου 1994, διαγνώστηκε πως ο Κομπέιν έπασχε από βρογχίτιδα και οξεία λαρυγγίτιδα. Πέταξε στη Ρώμη την επόμενη μέρα για να δεχτεί φαρμακευτική αγωγή.
Η Λαβ έτρεξε κοντά του στις 3 Μαρτόιυ και ξυπνώντας το πρωί τον βρήκε αναίσθητο εξαιτίας του συνδυασμού μεγάλων ποσοτήτων σαμπάνιας και Rohypnol (η Λαβ είχε μια ιατρική συνταγή για Rohypnol, που είχε πάρει μόλις έφτασε στη Ρώμη). Ο Κομπέιν μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και μετά από πέντε μέρες του δόθηκε εξιτήριο και επέστρεψε στο Σιάτλ.
Στις 18 του ίδιου μήνα, η Λαβ τηλεφώνησε στην αστυνομία πληροφορώντας τους πως ο Κερτ είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο μαζί με ένα όπλο. Η αστυνομία έφτασε και κατάσχεσε αρκετά όπλα και ένα μπουκαλάκι χάπια από τον Κομπέιν, ο οποίος επέμενε πως είχε κλειδωθεί στο δωμάτιο για να κρυφτεί από τη Λαβ.
Η Λαβ κανόνισε ένα "συμβούλιο" για την αντιμετώπιση του εθισμού του Κομπέιν στα ναρκωτικά που έλαβε χώρα στις 25 Μαρτίου. Τα δέκα άτομα που συμμετείχαν ήταν φίλοι του μουσικοί, εντεταλμένοι της δισκογραφικής εταιρίας με την οποία συνεργαζόταν και ένας από τους καλύτερούς του φίλους, ο Dylan Carlson.
Μέχρι το τέλος της μέρας, ο Κομπέιν είχε συμφωνήσει να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, κι έτσι έφτασε στο Exodus Recovery Center στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια στις 30 Μαρτίου.

Το οποίο ήρθε...
Την επόμενη νύχτα, ο Κομπέιν βγήκε έξω να κάνει ένα τσιγάρο, μετά σκαρφάλωσε πάνω από τον φράκτη, προκειμένου να το σκάσει από το κτίριο, όπως και το έκανε, κάνοντας την οικογένειά του και τους φίλους του να τον ψάχνουν για μέρες. Το συγκρότημα ακύρωσε, όπως ήταν φυσικό, τη συμμετοχή του στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza εκείνης της χρονιάς.
Στις 8 Απριλίου 1994, το σώμα του Κομπέιν ανακαλύφθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Το σώμα του Κομπέιν βρισκόταν εκεί για μέρες και βρέθηκαν σ' αυτό συγκεντρωμένα μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από Valium. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως ο Κομπέιν πέθανε στις 5 Απριλίου 1994.
Στις 10 Απριλίου σε ένα πάρκο στο κέντρο του Σιάτλ συγκεντρώθηκαν περίπου εφτά χιλιάδες άτομα για να τον θρηνήσουν, ενώ στο μνημόσυνο προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από την Κόρτνεϊ Λαβ και τον Krist Novoselic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τρεις Ελληνίδες στο κόκκινο χαλί των Καννών

Τρεις Ελληνίδες στο κόκκινο χαλί των Καννών: Έλαμψαν οι celebrities  που έδωσαν το "παρών" στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λαμπερέ...

Popular Posts